Bahan-bahan:-
8 cawan beras beriani dibasuh dan ditoskan
150ml minyak biasa
100ml minyak sapi
150g daging dipotong kecil-kecil
150g udang galah sederhana besar dibuang kulit
2 camca sedang rempah kari
8 cawan air sejuk
½ camca sedang lada putih
2 biji bawang besar dimayang
1 cawan sayuran campur
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2cm halia ditumbuk kasar
Daun pandan dan garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Cara membuat:-
Tumis bawang putih dan halia sehingga kuning
Masukkan bawang besar sehingga layu dan masukkan rempah
daging, lada putih lalu digoreng sebati
Masukkan daging dan udang, kacau rata-rata
Tuangkan air garam secukup rasa
Apabila mendidih, masukkan beras dan tanak sehingga masak
dan kering
Masukkan sayuran campur dan sedikit pewarna kuning, kacau
Tutup rapat lalu keringkan
Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang tadi
apabila dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan