Isnin, 18 November 2013

PANCAKE BERUDANG

Bahan-bahan:-
1 biji kelapa diambil santan sebanyak 5 cawan
50g tepung beras
3 camca besar minyak jagung
500g tepung gandum diayak
2 ½ camca teh tepung jagung
1 ¼ liter air
5 biji telur
1 camca teh garam

Cara membuat:-
Satukan dan pukul semua bahan sehingga licin, tapiskan dan biarkan
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak
Kacau adunan dan tuangkan sesenduk ke dalam kuali
Pusingkan kuali perlahan-lahan untuk mendapatkan sekeping pancake yang bulat nipis
Biar masak hingga bawah pancake bewarna keemasan
Keluarkan pancake dan letak di dalam pinggan
Ulang langkah hingga habis adunan

Bahan inti udang:-
350ml santan
3 camca besar minyak jagung
600g ubi kentang dipotong dadu kecil-kecil
500ml air
400g udang dibersihkan
2 camca besar serbuk kari udang dicampur 1 camca besar minyak jagung

Bahan B (dicincang):-
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 keping halia

Bahan C:-
2 batang serai diketuk
3cm kayu manis
2 tangkai daun kari

Bahan perasa:-
2 camca teh garam
¼ camca teh serbuk perasa
1 ¼ camca teh gula
½ camca besar cuka
1 camca besar lada sulah

Cara membuat:-
Panaskan minyak dan tumis bahan B  dan C hingga wangi
Masukkan campuran serbuk kari udangdan ubi kentang, goreng ¾ minit
Tuangkan 500ml air dan masak hingga ubi kentang empuk
Masukkan santan, udang dan serbuk perasa, masak hingga pekat

Langkah terakhir:-
Letakkan 2 hingga 3 camca besar inti udang di atas pancake dan gulung seperti popia


Tiada ulasan:

Catat Ulasan