Bahan-bahan:-
1 tin pic (cling peach)
800g pulut
200ml santan pekat
1 ½ camca teh garam
3 helai daun pandan
1 cawan air
½ camca teh pewarna pandan
Cara membuat:-
Rendam pulut semalaman baru ditoskan
Kukus pulut bersama garam, daun pandan dan air
Apabila masak, masukkan santan dan kacau sambil dikukus lagi
lima minit
Bubuh pulut dalam pinggan , tuangkan sos kelapa dan dihias
hirisan pic
Bahan sos kelapa:-
Sirap buah pic
1 cawan air
Santan dari 1 biji kelapa diperah menggunakan dua cawan
air
2 camca besar tepung pulut
2 atau 3 helai daun pandan
Cara membuat:-
Masukkan gula, air dan daun pandan ke dalam periuk dan
jerangkan
Masukkan pula sirap pic dan santan, biarkan mendidih
Masukkan tepung pulut dan air, kacau sehingga pekat
Boleh dihidangkan sejuk atau panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan