Bahan-bahan:-
300g
daging lembu
300g
hati lembu
300g
paru-paru lembu
300g
bawang merah
5
ulas bawang putih
3
biji bawang besar
20
tangkai cili kering
2cm
halia
2
batang serai dititik
½
camca serbuk kunyit
2cm
kulit kayu manis
1
kuntum bunga lawang
4
kuntum bunga cengkih
4
biji buah pelaga
1
cawan minyak kelapa
1
biji nenas
Sedikit
air asam jawa
Gula,
garam dan air
Cara memasak:-
Semua
rempah diatas digiling halus bersama bawang merah, bawang putih, halia, cili
kering, serai
Paru-paru
direbus dulu,baru dipotong bersama daging dan hati sesedap potongan
Bawan
besar dipotong bentuk subang bulat, nenas dipotong sesedap hati
Panaskan
minyak dan tumis bahan yang digiling tadi
Bila
wangi, masukkan campuran daging tadi dan air
Bila
campuran daging empuk, masukkan garam, gula, air asam, nenas dan bawang besar
Kacau
rata dan angkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan