Isnin, 4 November 2013

RENDANG DAGING DAN NENAS

Bahan-bahan:-
300g daging lembu
300g hati lembu
300g paru-paru lembu
300g bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
20 tangkai cili kering
2cm halia
2 batang serai dititik
½ camca serbuk kunyit
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 cawan minyak kelapa
1 biji nenas
Sedikit air asam jawa
Gula, garam dan air

Cara memasak:-
Semua rempah diatas digiling halus bersama bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, serai
Paru-paru direbus dulu,baru dipotong bersama daging dan hati sesedap potongan
Bawan besar dipotong bentuk subang bulat, nenas dipotong sesedap hati
Panaskan minyak dan tumis bahan yang digiling tadi
Bila wangi, masukkan campuran daging tadi dan air
Bila campuran daging empuk, masukkan garam, gula, air asam, nenas dan bawang besar

Kacau rata dan angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan