Khamis, 17 Oktober 2013

IKAN CUTLETS


Bahan-bahan:-
300g ikan tenggiri/kurau
1 biji bawang besar,dihirs halus
1 biji lada hijau,dihiris halus
2 biji kentang (direbus dan dilecek)
1 biji telur
1 biji telur dikacau sebati
2 cawan daun bawang
Secubit serbuk roti
Garam secukup rasa

Rempah:-
½ camca lada hitam
½ camca serbuk kunyit
1 camca jintan putih
Sedikit serbuk lada

Cara memasak:-
Rebus ikan sehingga masak ,keluarkan tulang dan lecek sehingga halus
Masukkan pula kentang yang dilecek ke dalam ikan (lakukan semasa masih panas)
Setelah itu,masukkan bawang, lada, serbuk roti, daun bawang dan sebiji telur
Masukkan bahan rempah dan garam secukup rasa, gaul sehingga sebati
Bentukkan adunan dan celupkan dengan telur yang dikacau sebati
Gorengkan dengan sedikit minyak

Hidangkan bersama sos cili

Tiada ulasan:

Catat Ulasan