Bahan-bahan:-
300g ikan
tenggiri/kurau
1 biji bawang
besar,dihirs halus
1 biji lada
hijau,dihiris halus
2 biji kentang
(direbus dan dilecek)
1 biji telur
1 biji telur
dikacau sebati
2 cawan daun bawang
Secubit serbuk roti
Garam secukup rasa
Rempah:-
½ camca lada hitam
½ camca serbuk
kunyit
1 camca jintan
putih
Sedikit serbuk lada
Cara memasak:-
Rebus ikan sehingga
masak ,keluarkan tulang dan lecek sehingga halus
Masukkan pula
kentang yang dilecek ke dalam ikan (lakukan semasa masih panas)
Setelah
itu,masukkan bawang, lada, serbuk roti, daun bawang dan sebiji telur
Masukkan bahan
rempah dan garam secukup rasa, gaul sehingga sebati
Bentukkan adunan
dan celupkan dengan telur yang dikacau sebati
Gorengkan dengan
sedikit minyak
Hidangkan bersama
sos cili
Tiada ulasan:
Catat Ulasan