Bahan-bahan:-
600g daging
300g kentang
2 biji lobak merah
6 biji telur
2 camca teh lada
hitam
1 camca teh jintan
manis
½ camca teh kas-kas
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia,
garam mentega dan serbuk roti
Cara memasak:-
Lada hitam, jintan
manis, kas-kas, bawang merah, bawang putih dan halia digiling halus
Lobak merah dan
kentang direbus dan ambil lobak merah dan 3 ketul kentang untuk dihias/diukir
mengikut citarasa masing-masing.
Kentang yang lebih
dilecek dan dicampurkan dengan sedikit mentega
3 biji telur
direbus manakala daging dicampurkan dengan bahan yang digiling dan dikacau di
atas dapur hingga kering
Sapukan bekas acuan
dengan mentega dan taburkan serbuk roti
Angkat daging dan
sejukkan. Masukkan telur yang tidak direbus ke dalam daging dan kacau sehingga
rata
Letakkan daging di
sekeliling bekas acuan dan ruang tengah acuan diletak telur rebus, lobak dan
kentang yang diukir/dihias, kentang yang dilecek
Kemudian tabur serbuk roti dan bakar hingga ½ jam
Keluarkan dari
acuan bila sejuk dan hias dibawahnya dengan salad dan lobak yang lebih tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan