Bahan-bahan:-
1 ekor ikan
senangin
5 biji telur ayam
½ gelas santan
pekat
2 helai daun kunyit
dihiris halus
2 helai daun limau
purut dihiris halus
1 camca teh serbuk
kunyit
Garam mengikut rasa
Bahan untuk
digiling:-
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
½ ruas lengkuas
1 camca teh jintan putih
1 camca teh halba
Cara memasak:-
Ikan dipotong dua lalu dibersihkan dan direbus dengan
segelas air
Kemudian ambil isinya
Gaulkan bahan yang digiling bersama garam dan santan pekat
sehingga sebati
Pecahkan telur dan kacau sedikit lalu masukkan ke dalam
adunan giling tadi dan gaul sekali bersama isi ikan
Masukkan ke dalam acuan dan kukus sehingga masak
Untuk kuahnya:-
6 biji bawang merah
½ ruas halia
½ ruas lengkuas
1 ½ gelas santan dicampur air rebusan ikan tadi
3 batang serai dititik
2 keping asam gelugur
Cara menyediakan:-
Rebus semua bahan untuk kuah sehingga sebati
Langkah terakhir:-
Apabila hendak makan, tuangkan kuah ini ke atas ikan yang
dikukus tadi
Boleh dihiaskan dengan daun sup, salad dan tomato
Tiada ulasan:
Catat Ulasan