Bahan-bahan:-
600g
beras pulut dibasuh bersih
10
helai daun pandan dimesin halus untuk airnya
10
helai daun pisang untuk membungkus
½
camca kecil kapur makan (ikut suka)
1
biji kelapa parut digaul dengan secubit garam
Beberapa
utas tali untuk mengikat
Kuahnya:-
5
ketul gula melaka
1
liter air
1
helai daun pandan
200g
gula
Cara membuat:-
Campurkan
pulut dan perahan air pandan, masak hingga mendidih dan kacau selalu sehingga
pekat
Angkat
dan bungkus pulut tadi dalam daun pisang dan ikat ketat-ketat
Masak
sekali lagi selama 40 minit dan apabila sejuk potong setebal 1cm atau ikut suka
dan gaulkan dengan kelapa parut
Bahan
untuk kuah pula dicampurkan semua dan masak hingga mendidih
Apabila
sejuk,tuangkan ke atas kuih tadi apabila hendak makan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan