Rabu, 23 Oktober 2013

KUIH LOPES

Bahan-bahan:-
600g beras pulut dibasuh bersih
10 helai daun pandan dimesin halus untuk airnya
10 helai daun pisang untuk membungkus
½ camca kecil kapur makan (ikut suka)
1 biji kelapa parut digaul dengan secubit garam
Beberapa utas tali untuk mengikat

Kuahnya:-
5 ketul gula melaka
1 liter air
1 helai daun pandan
200g gula

Cara membuat:-
Campurkan pulut dan perahan air pandan, masak hingga mendidih dan kacau selalu sehingga pekat
Angkat dan bungkus pulut tadi dalam daun pisang dan ikat ketat-ketat
Masak sekali lagi selama 40 minit dan apabila sejuk potong setebal 1cm atau ikut suka dan gaulkan dengan kelapa parut
Bahan untuk kuah pula dicampurkan semua dan masak hingga mendidih
Apabila sejuk,tuangkan ke atas kuih tadi apabila hendak makan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan