Bahan-bahan:-
1
ekor ayam
4
camca besar ketumbar
1
camca besar jintan manis
½
camca besar jintan putih
1
camca teh kas kas
1
camca teh lada putih
2cm
kulit kayu manis
8
kuntum bunga cengkih
10
biji buah pelaga
¼
isi buah pala
10
ulas bawang merah
8
ulas bawang putih
2
biji bawang besar
3cm
halia
Daun
saderi
Daun
pudina
Garam
1
tin tairu/susu masam
1
tin kecil susu cair
Minyak
sapi untuk menumis
Cara memasak:-
Ayam
disiang ikut citarasa sendiri
Ketumbar,
jintan manis, jintan putih, kas kas, lada putih digiling halus
Giling
bawang putih dan merah bersama halia
Gaul
semua bahan yang digiling termasuk bawang bersama ayam dan biarkan dulu
Panaskan
minyak sapi dan tumiskan cengkih, kayu manis, buah pelaga dan buah pala
Masukkan
ayam yang digaul tadi bersama susu cair dan sedikit air
Masak
dengan api perlahan sehingga ayam empuk
Bubuh
garam, daun saderi, daun pudina dan bawang besar yang dibelah empat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan