Rabu, 30 Oktober 2013

SERIKAYA TULANG

Bahan-bahan:-
2 buku keledek dipotong pajang 1 ½ inci ¼ inci lebar
3 cawan pati santan
2 cawan gula pasir
4 biji telur ayam
½ cawan air daun pandan
½ camca kecil garam
½ cawan tepung gandum

Cara membuat:-
Pukul telur bersama gula
Masukkan air daun pandan, garam, santan dan tepung gandum, bancuh rata
Taburkan hirisan keledek di dalam loyang
Curahkan bancuhan santan tadi ke atasnya dan kukus hingga masak

Cara membuat serikaya:-
Masak gula bersama 5 auns air hingga hancur kemudian masukkan serbuk agar-agar dan kacau sebati
Ambil 2 cawan santan dan masukkan tepung hoen kwe
Warnakan air pandan, kacau dan masukkan ke dalam air gula tadi
Kacau lagi sehingga pekat baru dituangkan di atas puding
Sejukkan dan hidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan