Bahan-bahan:-
2
kati ayam dipotong kecil-kecil
1
½ cawan kacang dal dicuci dan ditoskan
1
pain air
2
biji ubi kentang dipotong kecil
2
biji terung dipotong kecil
1
camca teh serbuk kunyit
2
camca besar serbuk rempah kari ayam
½
camca teh garam
4
camca besar minyak masak
Bahan giling:-
3
biji cili hidup
3
biji cili kering
2
inci halia
10
ulas bawang merah
10
ulas bawang putih
1
inci lengkuas
Cara memasak:-
Jerangkan
air dalam periuk, apabila mendidih masukkan kacang dal, serbuk kunyit, serbuk
kari, garam dan biarkan mendidih
Pijarkan
minyak dan tumis bahan giling hingga naik minyak
Masukkan
tumisan tadi dalam kuah dal mendidih tadi
Masukkan
garam, ubi kentang, terung, ayam dan masak hingga ayam empuk
Tiada ulasan:
Catat Ulasan