Bahan-bahan:-
1
ekor ayam
2
biji bawang besar
2
batang lobak merah
2
camca serbuk kunyit
2
camca tepung gandum
3
biji tomato
1
biji limau nipis diperah ambil airnya
1
tin kacang pis
1
tin puri tomato
3
camca miyak sapi
3
tangkai cili merah
2
tangkai cili hijau
½
botol minyak masak
1
camca kicap pekat
Garam,
daun saderi, daun bawang ikut suka
Cara memasak:-
Ayam
dibersih, dipotong ikut suka dan digaul
bersama garam, serbuk kunyit dan diperap 10 minit
Lobak
merah dipotong sepanjang 1cm dan dibelah empat
Goreng
ayam yang diperap tadi tapi jangan garing sangat dan ketepikan
Tinggalkan
minyak tadi lebih kurang ¼ cawan
Masukkan
balik ayam tadi bersama 4 cawan air, lobak merah, air perahan limau nipis, puri
tomato, kicap pekat dan garam
Masak
sehingga kuah kering sedikit baru dimasukkan kacang pis, vawabg besar dan
tepung gandum sambil dikacau rata
Masukkan
pula tomato, cili merah, cili hijau, daun bawang dan daun saderi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan