Selasa, 5 November 2013

PAI KRIM LEMON

Bahan-bahan kulit pai:-
1 ¼ cawan Nestum
1 camca besar gula halus jika suka
½ cawan mentega cair

Isinya:-
1 bungkus agar-agar perasa lemon
Air
½ cawan susu cair yang telah disejukkan
Hirisan nenas atau lemon
Ceri merah

Cara membuat kulit pai:-
Lenser atau alaskan acuan bulat berukuran 22cm
Dalam mangkuk, campurkan semua bahan untuk kulit pai
Masukkan adunan ke dalam acuan dan tekan kuat supaya mendapatkan hasil yang rata
Sejukkan sementara menyediakan isinya

Cara membuat isi:-
Larutkan agar-agar dalam sedikit air panas dan tambah air sejuk untuk mencukupi 1 ½ cawan
Masukkan agar-agar dalam peti sejuk dan sejukkan hingga menjasi setengah beku
Putar susu cair hingga pekat baru masukkan agar-agar yang setengah beku sedikit demi sedikit
Putar hingga kembang da nsebati

Cara menghias:-
Ratakan isi di atas kulit pai dan sejukkan hingga beku
Hiaskan dengan hirisan nenas dan ceri
Potong menyerong dan hidangkan sejuk


Tiada ulasan:

Catat Ulasan