Bahan-bahan kulit pai:-
1
¼ cawan Nestum
1
camca besar gula halus jika suka
½
cawan mentega cair
Isinya:-
1
bungkus agar-agar perasa lemon
Air
½
cawan susu cair yang telah disejukkan
Hirisan
nenas atau lemon
Ceri
merah
Cara membuat kulit pai:-
Lenser
atau alaskan acuan bulat berukuran 22cm
Dalam
mangkuk, campurkan semua bahan untuk kulit pai
Masukkan
adunan ke dalam acuan dan tekan kuat supaya mendapatkan hasil yang rata
Sejukkan
sementara menyediakan isinya
Cara membuat isi:-
Larutkan
agar-agar dalam sedikit air panas dan tambah air sejuk untuk mencukupi 1 ½
cawan
Masukkan
agar-agar dalam peti sejuk dan sejukkan hingga menjasi setengah beku
Putar
susu cair hingga pekat baru masukkan agar-agar yang setengah beku sedikit demi
sedikit
Putar
hingga kembang da nsebati
Cara menghias:-
Ratakan
isi di atas kulit pai dan sejukkan hingga beku
Hiaskan
dengan hirisan nenas dan ceri
Potong
menyerong dan hidangkan sejuk
Tiada ulasan:
Catat Ulasan