Bahan-bahan:-
½ ekor isi ayam dipotong dadu
4 amngkuk bubur nasi
1 mangkuk santan pekat
1 biji kentang dipotong kecil-kecil
1 batang lobak merah dipotong dadu
Daun sup dan daun bawang
Cili merah
Garam, minyak dan serbuk perasa
20 biji gajus digoreng
Bahan digiling
halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 bungkus rempah kurma
2.5cm halia
1 biji buah pala
Bahan tumis:-
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2.5cm kayu manis
Cara membuat:-
Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis
Masukkan bahan yang digiling biar sampai garing
Masukkan ayam, kentang, lobak merah, santan, bubur nasi,
biji gajus dan masak hingga mendidih
Hidangkan bersama daun bawang, daun saderi dan telur dadar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan