Isnin, 4 November 2013

DAGING MASAK JINTAN

Bahan-bahan:-
600g daging
2 biji tomato merah
2 biji bawang besar
1 ½ tin air
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
Minyak untuk menumis
1 camca kecil jintan manis
3 camca kecil ketumbar
½ camca kecil jintan putih
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1cm kulit kayu manis
10 tangkai cili kering
Garam secukup rasa

Cara memasak:-
Daging dibersih dan dipotong sesedap hati
Jintan manis, jintan putih, ketumbar, cili, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, digiling halus dan lepas itu digaul dengan daging
Tomato dicincang halus, bawang besar dipotong bulat, bawang putih dan merah dimayang halus
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang yang dimayang, hingga kuning
Masukkan daging dan ditutup sekejap, kecilkan api
Bial air daging sudah kering, masukkan tomato dan sedikit air
Masak di atas api sederhana sehingga daging empuk
Akhir sekali masukkan bawang besar, kacau hingga bawang itu layu baru diangkat dan dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan