Bahan-bahan:-
600g
daging
2
biji tomato merah
2
biji bawang besar
1
½ tin air
2
ulas bawang putih
6
ulas bawang merah
Minyak
untuk menumis
1
camca kecil jintan manis
3
camca kecil ketumbar
½
camca kecil jintan putih
4
kuntum bunga cengkih
3
biji buah pelaga
1cm
kulit kayu manis
10
tangkai cili kering
Garam
secukup rasa
Cara memasak:-
Daging
dibersih dan dipotong sesedap hati
Jintan
manis, jintan putih, ketumbar, cili, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis,
digiling halus dan lepas itu digaul dengan daging
Tomato
dicincang halus, bawang besar dipotong bulat, bawang putih dan merah dimayang
halus
Panaskan
minyak di dalam periuk dan tumis bawang yang dimayang, hingga kuning
Masukkan
daging dan ditutup sekejap, kecilkan api
Bial
air daging sudah kering, masukkan tomato dan sedikit air
Masak
di atas api sederhana sehingga daging empuk
Akhir
sekali masukkan bawang besar, kacau hingga bawang itu layu baru diangkat dan
dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan