Bahan-bahan:-
300g
daging bercampur lemak
4
biji kentang
¼
biji kubis
4
camca besar kicap
1
camca kecil gula
3
keping asam gelugur
Sedikit
suhun halus
3
tangkai cili merah
3
tangkai cili hijau
6
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
1
batang serai
2
hiris halia
1
hiris lengkuas
Sedikit
kayu manis
Daun
sup
Daun
bawang
Cara memasak:-
Daging
dibersih dan dipotong nipis-nipis, kemudian direbus
Cili
merah, cili hijau, bawang merah, bawang putih dan halia dihiris halus-halus
Kentang
dibelah empat
Bila
daging empuk, masukkan bahan yang dihiris, kentang, serai, lengkuas, kayu
manis, asam gelugur, kicap gula dan garam
Masak
sehingga kentang empuk
Kemudian
masukkan kubis, dan suhun,biarkan mendidih dua tiga kali
Angkat
dan taburkan daun sup dan daun bawang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan