Isnin, 4 November 2013

DAGING PINDANG KICAP

Bahan-bahan:-
300g daging bercampur lemak
4 biji kentang
¼ biji kubis
4 camca besar kicap
1 camca kecil gula
3 keping asam gelugur
Sedikit suhun halus
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 hiris halia
1 hiris lengkuas
Sedikit kayu manis
Daun sup
Daun bawang

Cara memasak:-
Daging dibersih dan dipotong nipis-nipis, kemudian direbus
Cili merah, cili hijau, bawang merah, bawang putih dan halia dihiris halus-halus
Kentang dibelah empat
Bila daging empuk, masukkan bahan yang dihiris, kentang, serai, lengkuas, kayu manis, asam gelugur, kicap gula dan garam
Masak sehingga kentang empuk
Kemudian masukkan kubis, dan suhun,biarkan mendidih dua tiga kali

Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan