Bahan-bahan:-
600g
daging
20
tangkai cili kering
10
batang serai dihiris
2cm
lengkuas
15
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
1
mangkuk santan cair
1
mangkuk santan pekat
Sedikit
terung pipit
3
helai daun limau purut
3
tangkai cili hijau, dibelah dua
Garam
secukup rasa
Serbuk
kunyit
10
biji lada hitam
Cara memasak:-
Daging
dibersih dan dipotong kecil-kecil dan digaul dengan serbuk kunyit dan garam.
Diperap 10 minit
Serai,
lengkuas, cili, bawang putih, bawang merah,lada hitam dan belacan digiling
halus
Masukkan
daging, bahan yang digiling dan santan cair ke dalam periuk dan dijerang di
atas api
Bila
daging empuk, masukkan terung pipit, daun limau purut, cili hijau dan santan
pekat
Bila terung empuk dan rasa sekata baru diangkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan