Bahan-bahan:-
4
biji telur
2
biji bawang besar
2
ulas bawang putih
2
biji cili muda
2
camca besar serbuk kari
2
cawan santan
¼
cawan minyak masak
2
camca besar kicap
2
biji tomato dipotong kecil
Garam
secukupnya
1
camca teh air limau nipis
Cara membuat:-
Telur
direbus dan dikupas
Bawang
besar dan bawang putih dicincang halus
Cili
muda dibelah dua, serbuk kari dibancuh bersama sedikit air
Panaskan
minyak dan tumiskan bawang yang dicincang sehingga kuning
Masukkan
rempah kari, cili, tomato dan kicap, biar garing
Masukkan
santan ,telur dan garam, biarkan hingga mengelegak baru dikecilkan api dan
masak hingga pekat kira-kira lima minit
Sebelum
menghidang, telur dibelah dua dan atur dalam pinggan
Perah
asam limau nipis sikit dalam kuah santan (kari) dan curahkan kari di atas telur
dan hias dengan daun pudina
Tiada ulasan:
Catat Ulasan