Bahan-bahan:-
30
biji telur ayam / itik (diasingkan kuning dan putih telur)
250g
bawang merah
Segenggam
cili merah
Sedikit
halwa kundur diracik
3
labu bawang putih
Sedikit
kismis
250g
kacang tanah digoreng tanpa kulit
Garam
Asam
jawa sebesar ibu jari (ambil airnya)
Segenggam
udang kering
Cara membuat isi:-
Kuning
telur dipukul (jangan sampai kembang) dan masukkan ke dalam pundi kecil dikat
kuat
Panaskan
air dalam periuk sampai mendidih, baru masukkan
kuning telur yang diisi dalam pundi
Apabila
sudah masak, keluarkan seketika
Putih
telur dipukul (jangan sampai kembang)
dan masukkan ke dalam pundi besar dikat kuat
Kuning
telur tadi dimasukkan dalam pundi besar putih telur, masukkan dalam periuk
mendidih tadi
Masak
sehingga telut betul masak dan pastikan kuning telur di tengah putih telur
Cara membuat kuahnya:-
Cili,
bawang putih, bawang merah dan halia digiling lumat
Kacang
tanah digiling separuh lumat
Bawang
besar dipotong melintang, kemudian goreng, bubuh sedikit cuka bila menggoreng
Pastikan
bawang besar tidak layu sangat
Masukkan
bahan giling tadi dan tumis baru masukkan cili
Masukkan
air asam jawa, garam dan gula, kacau rata
Sesudah
masak baru dihiaskan kismis
Langkah terakhir:-
Telur
dibelah dua, letak dalam pinggan yang dilapik daun salad dan hias dengan cili
merah atau hijau yang dipotong berbentuk kelopak bunga
Tiada ulasan:
Catat Ulasan