Rabu, 6 November 2013

KEK CHIFFON COKLAT

Bahan-bahan:-
1 ¾ cawan tepung kek (super fine)
1 ¼ camca besar serbuk penaik
1 camca teh soda penaik
2/3 cawan serbuk koko
¾ cawan air
¾ cawan gula
½ cawan minyak masak
8 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
¼ krim tartar
¾ cawan gula
1 camca teh vanila

Cara membuat:-
Ayak tepung, serbuk penaik, soda penaik dan koko sebanyak 3 kali
Satukan gula, air, minyak dan secamca teh esen vanila dalam kuning telur dan kacau sampai gula hancur
Dalam mangkuk lain masukkan krim tartar dalam putih telur
Putar ligat sambil menambah ¾ cawan gula sedikit demi sedikit sehingga berbuih
Kemudian masukkan adunan kuning telur dan tepung,gaul sebati
Tuang dalam bekas pembakar 9x4 inci (sapu mentega dan lapik kertas)
Bakar dalam ketuhar pada suhu 305 F selama 30 minit
Sejukkan atas dulang kek


Tiada ulasan:

Catat Ulasan