Bahan-bahan A:-
10
biji kuning telur
90g
tepung gandum
1
camca makan Quick 75(ovalette/sponge cake stabilizer)
½
camca teh serbuk penaik
2
biji putih telur
10g
tepung gandum
1
camca makan oren Sunquick
150g
gula halus
10g
susu tepung
½
camca teh vanila
100g
mentega cair
Cara membuat bahan A:-
Telur,
gula halus, vanila, Quick 75(ovalette/sponge cake stabilizer), dan serbuk
penaik dipukul sehingga naik dan kembang
Hentikan
mesin adunan, masukkan mentega cair serta Sunquick,kacau rata
Bahagi
kepada 4 warna,ikut suka dan susun seperti papan dam dalam laoyang bulat 10
inci
Kemudian
bakar hingga masak
Bahan-bahan B (Lapis Tengah):-
100g
putih telur
1
bungkus serbuk agar-agar
100ml
air
100g
gula halus
Cara membuat:-
Masak
gula, agar-agar dan air sehingga mendidih
Pukul
putih telur sehingga kental dan tuangkan ke dalam agar-agar tadi
Kacau
rata, kemudian tuangkan ke atas kek yang sudah dimasak tadi
Bahan-bahan C:-
2
bungkus serbuk agar-agar
100g
gula pasir
Limau
mandarin secukupnya
600ml
air
Sedikit
warna kuning
200ml
air limau
Cara membuat:-
Buah
limau dikupas dan disusun di atas bahan B
Masak
agar-agar, gula dan air sehingga mendidih
Masukkan
warna kuning, lalu tuangkan ke atas susunan limau tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan