Bahan-bahan untuk kulit pai:-
1
¼ cawan Nestum
1
camca besar gula halus, jika suka
½
cawan mentega cair
Isinya:-
1
bungkus agar-agar
900ml
air
3
biji putih telur
1
camca besar gula halus
1
tin susu cair
Cara membuat kulit pai:-
Dalam
mangkuk, campurkan semua bahan dan kacau rata
Kemudian
masukkan ke dalam acuan bulat berukuran 20cm x 5cm yang disapu marjerin
Tekan
adunan dengan kemas di atas acuan untuk mendapatkan kulit rata
Isinya:-
Basuh
agar-agar dan masak bersama 900ml air hingga agar-agar larut
Sementara
itu, pukul putih telur bersama secamca besar gula halus hingga kembang dan
pekat
Bila
agar-agar larut, masukkan susu cair,
masak dan kacau hingga mendidih
Kemudian
tuang ke dalam campuran telur dan kacau rata
Sendukkan
campuran agar-agar ke atas kulit pai dan sejukkan hingga beku dalam peti sejuk
Keluarkan
daripada acuan dan letakkan di atas pinggan hidangan
Hiaskan
dengan buah pic, ceri dan krim aising
Tiada ulasan:
Catat Ulasan