Selasa, 5 November 2013

PAI SUSU BUAH PIC

Bahan-bahan untuk kulit pai:-
1 ¼ cawan Nestum
1 camca besar gula halus, jika suka
½ cawan mentega cair

Isinya:-
1 bungkus agar-agar
900ml air
3 biji putih telur
1 camca besar gula halus
1 tin susu cair

Cara membuat kulit pai:-
Dalam mangkuk, campurkan semua bahan dan kacau rata
Kemudian masukkan ke dalam acuan bulat berukuran 20cm x 5cm yang disapu marjerin
Tekan adunan dengan kemas di atas acuan untuk mendapatkan kulit rata

Isinya:-
Basuh agar-agar dan masak bersama 900ml air hingga agar-agar larut
Sementara itu, pukul putih telur bersama secamca besar gula halus hingga kembang dan pekat
Bila agar-agar larut, masukkan  susu cair, masak dan kacau hingga mendidih
Kemudian tuang ke dalam campuran telur dan kacau rata
Sendukkan campuran agar-agar ke atas kulit pai dan sejukkan hingga beku dalam peti sejuk
Keluarkan daripada acuan dan letakkan di atas pinggan hidangan
Hiaskan dengan buah pic, ceri dan krim aising


Tiada ulasan:

Catat Ulasan