Bahan-bahan:-
600g
daging cincang
300g
hati dan pedal ayam
300g
udang basah
300g
bawang besar
10
keping tempe
10
keping tauhu
Sedikit
cili merah
Sedikit
cili hijau
8
ulas bawang putih
3
batang serai
½
inci lengkuas
½
keping belacan
1
½ biji kelapa diambil santan pekat
1
buku asam jawa
2
camca makan cili boh
2
helai daun salam
1
senduk minyak (untuk menumis)
Gula
dan garam secukup rasa
Cara membuat:-
Daging,
hati dan pedal direbus dan dipotong dadu
Tempe
dan tauhu dipotong dadu
Goreng
berasingan tauhu, tempe, daging, hati, pedal dan udang. Ketepikan
Hiris
bawang putih, serai, lada merah dan lada hijau dan goreng. Ketepikan
Panaskan
minyak dan tumis cili boh, lalu masukkan lengkuas dan serai
Belacan
diramas dengan air asam, tuangkan ke dalam kuali tadi
Masukkan
santan, gula dan garam
Masukkan
bahan yang digoreng tadi dan kacau rata
Tiada ulasan:
Catat Ulasan